Nieuws

7 mei 2015

Muzikale ontmoeting met Van Gogh

Theater de Purmaryn bestaat 25 jaar en biedt cursisten van Cultuurhuis Wherelant een unieke kans..

Zij kunnen, geïnspireerd op muziek van het Hexagon Ensemble, een schilderij maken dat tijdens het concert in Theater de Purmaryn geprojecteerd wordt.

Theater de Purmaryn viert aankomend programmajaar haar 25 jarige jubileum. Ook het Hexagon Ensemble, bestaande uit 6 blazers, bestaat 25 jaar. Dit alles valt samen in het 125 jarige sterfjaar van Vincent van Gogh. Onderdeel van de feestelijke activiteiten bij Theater de Purmaryn is ‘De Nieuwe Verbeelding: een ontmoeting met Vincent van Gogh’.  Dit multidisciplinair project is ontwikkeld door het Hexagon Ensemble en wordt in het kader van het jubileum van Theater de Purmaryn in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant georganiseerd.

Cursisten van Wherelant en lokale (amateur)schilders maken hun eigen ‘Van Gogh’, geïnspireerd op de muziek die het Hexagon Ensemble bij de verschillende stijlperioden van Van Gogh heeft geselecteerd. Tijdens het concert op 25 oktober in Theater de Purmaryn valt met de projectie van de nieuwe ‘Van Gogh’s’ alles samen. De schilderijen schuiven boven de spelers voorbij, passend bij de muziek en passend bij de periodes in van Gogh’s schilderleven.

vangogh3.jpg

 

 

 

 

 

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit unieke, beeldende muziekproject!

Meedoen betekent dat u opgeeft bij welke stijlperiode / muziekstuk u een schilderij gaat maken. Dit is nodig voor een sluitende dekking van alle stijlperiodes, die Van Gogh gekend heeft. U werkt zelfstandig en naar eigen interpretatie in de periode tot eind september. Voor de laatste punten op de i kunt u kiezen voor de werkbespreking op 26 september en ter aanvulling kunt u de salonlezing van Wilma Caris bezoeken.

Op 2 oktober vindt de intake van het werk plaats. Het Hexagon Ensemble selecteert uit de inzendingen en componeert vervolgens een beeldenreeks die parallel loopt met het programma voor het concert, waar u eregast zult zijn op zondag 25 oktober.

Bezoek voor informatie over het Hexagon Ensemble hun website of bekijk en beluister het promofilmpje, met de geselecteerde muziekfragmenten bij het werk van Vincent van Gogh: https://vimeo.com/108412611.

vangogh2.jpg

Informatie over deelname en planning

  • Deelname is gratis. Facultatief kan deelgenomen worden aan de Salonlezing op 4 oktober.
  • U kunt meerdere werken indienen, deze zijn dan wel in verschillende stijlperiodes gemaakt.
  • Naast schilderijen kunnen er ook werken in andere technieken meedoen, zoals fotografie, ruimtelijk, etsen, etc.
  • Voorwaarde is dat het werk gebaseerd is op zowel de stijlperiode als het muziekstuk dat het Hexagon Ensemble daaraan gekoppeld heeft. 

Formaat en wijze van inleveren

  • Het formaat is maximaal 1 x 1 meter.
  • Het werk wordt oningelijst ingegeleverd. Werk op papier bevestigd op karton (dit kan bij de intake plaats vinden)
  • Ruimtelijk werk niet hoger dan 80 cm.

Aanmelding deelname: info@wherelant.nl. U ontvangt een inschrijfformulier retour.

Keuze stijlperiode
Bij aanmelding kiest u in welke stijlperiode van Van Gogh u uw werk gaat maken.  

Klik hier voor een beeldenimpressie van de verschillende stijlperioden (Den Haag, Brabant, Parijs, Arles, Zuid-Frankrijk, Zelfportretten,Weg naar het einde)

U kiest een thema en een stijlperiode, met daaraan gekoppelde muziekfragmenten en schildert/tekent een eigen voorstelling in de stijl van Van Gogh. Het inschrijfformulier vindt u hier.

Als er meerdere werken worden ingeleverd, moet daarbij in verschillende stijlen gewerkt zijn. Het Hexagon Ensemble selecteert uit de inzendingen de werken voor de beeldprojectie en kiest daarbij één werk per persoon.

Werkperiode: juni – begin oktober 2015

Werkbespreking: zaterdag 26 september van 14.00 – 15.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant

Salonlezing: zondag 4 oktober van 10.30 – 12.30 uur bij Cultuurhuis Wherelant. Wilma Caris neemt u tijdens de lezing figuurlijk mee naar het Van Gogh-museum en de actuele tentoonstelling 'Munch : Van Gogh'. De lezing maakt onderdeel uit het van een serie salonlezingen bij Cultuurhuis Wherelant. (€ 18,00)

Intake: vrijdag 2 oktober van 14.00 – 16.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant. Alternatief: tijdens kantooruren in de week voor 2 oktober. Het werk wordt ter plekke gefotografeerd voor de beeldpresentatie.

Samenstelling beeldpresentatie: vanaf 5 oktober door het Hexagon Ensemble

Inrichting expositie in Theater de Purmaryn: 23 oktober, vanaf 10.00 uur (onder voorbehoud)

Concert: zondag 25 oktober om 15.00 uur bij Theater de Purmaryn. Jubileumprijs: € 5,00. Voor deelnemers gratis. Deelnemers kunnen bovendien gratis één introducee meenemen.

Veiling: zondag 25 oktober na afloop van het concert

Teruggave werk dat niet geveild is: na afloop van het concert 

 

vangogh1.jpg

 

Contactgegevens
Cultuurhuis Wherelant: Van IJsendijkstraat 403, 1442 LB Purmerend
Contactpersoon: Ingrid Schipper, i.schipper@wherelant.nl

Theater de Purmaryn: Waagplein 1, 1441 BR Purmerend

 logo_jpg-1.jpg   Logo Hexagon ensemble Purmerend logo-purmaryn-vierkant.jpg